Vedligeholdelse af træværk

21 december 2020 Maya Hindsberg

Når du har et hus, sommerhus eller en kolonihave, er det ikke unormalt, at der er træ, som skal vedligeholdes. Træ er nemlig et godt materiale med mange muligheder, men det har brug for at blive beskyttet mod vind og vejr, og kræver derfor opmærksomhed.

Ofte kan du selv klare vedligeholdelsen, men nogle gange må du have en ekspert fra dit nærområde ind og forbedre skaden. Det kunne f.eks. være en tømrer i Vejle. Det kan nemlig enten være at fugt og insektangreb er så slemme, at du ikke kan klare det selv, eller også kan du måske ikke selv finde ud af håndværkerarbejde. For at slippe for at det komme så langt, er det en god ide at gennemgå og vedligeholde træet.

Hvordan tjekker du træet?

Når du skal vedligeholde træet i din bolig, bliver du jo også nødt til at vide, hvad du skal kigge efter. Det første, du kan kigge på, er træets udseende. Hvordan ser det ud, og hvilken farve har det? Lysnet træ trænger som tommelfingerregel til træbeskyttelse, og træ som har skjoldede aftegninger, er med stor sandsynlighed blevet ramt af svamp.

Derefter kan du teste træet med en syl eller et knivblad. Giv den et forsigtigt men fast tryk. Hvis spidsen synker et par millimeter ind, er træet sundt og rask, hvis det synker længere ind, tyder det på, at træet ikke er helt sundt længere.

Vær opmærksom på de udsatte områder

Facader og udhæng, som bliver udsat mest for vind og vejr, vil også være de områder, hvor problemer oftest opstår. Derfor er det en god ide at gå facader, samlinger og overgange godt igennem. Hvis der er lavet en fejl i konstruktionen, og det ikke bliver opdaget, står du hurtigt med en fugtskade. Vær også opmærksomme på vinduer og døre, som også kan få problemer, hvis ting ikke slutter tæt.