Varmepumper er en god og billig energikilde

06 maj 2020 lotte_hindsberg

At udskifte sin nuværende energikilde til en varmepumpe er en god og billig løsning, især hvis du er ejer af et gammel og traditionel oliefyr. Et oliefyr bruger olie og er derfor sårbar over for de skiftende oliepriser.

En varmepumpe bruger primært jorden eller luften, alt afhængig af hvilken type du vælger til at skabe energi og det er kun selve pumpen, der kører på en traditionel energikilde. Det betyder i praksis at et oliefyr udvikler 1:1 kW, imens en varmepumpe er helt oppe på 1:3 kW. Det er det der er årsagen til, at en varmepumpe er så meget mere billig og også tæt på at være CO2 neutral. Du kan læse mere om varmepumper her https://rolskov.dk/varmepumper.

Hvad koster en varmepumpe?

Der er stor forskel på hvad en varmepumpe koster. Årsagen til dette er primært hvad det koster at få varmepumpen installeret. En varmepumpe, der genere varme via jorden skal have gravet rør ned i jorden og det er årsagen til, at det er den dyreste løsning. Det er også den mest effektive. En varmepumpe der kører på jordvarme koster omkring 80-120.000 kr. Varmepumpen har en levetid på 15-20 år.

Den anden type varmepumpe, vand til luft er lidt mindre effektiv som varmepumpen der benytter jordvarme, men da den ikke kræver at der skal graves rør ned koster den også mindre. Den ligger i området 60-80.000 kr. Varmepumpen har en forventet levetid på 10-15 år.

Den sidste type, luft til luft, er langt den billigste, men også den mindst effektive. Den anbefales til kolonihaver og sommerhuse, hvor der ikke er brug for den helt store varmekilde. Modsat de 2 andre kan den også fungere som A/C, når det er for varmt. Prismæssigt ligger den på 15-20.000 kr. og har en forventet levetid på 5-10 år.

Ud over at der skal renses et filter, er der ingen vedligeholdelse.