Murerfaget kom til Danmark fra Sydeuropa

17 maj 2020 lotte_hindsberg

Der er næppe mange der forbinder murerfaget med ældgamle kirker og munke men det var sydeuropæiske munke der kom til Danmark, da behovet for at opføre store murstens kirker. Den første, som også er Skandinaviens ældste ligger i Ringsted og hedder Sct. Berndt og den blev indviet helt tilbage i 1134.

Senere fandt man ud af at den danske muld var fuld af ler og var hel ideel til at lave mursten af. Det medførte en efterspørgsel om murstenshuse udenfor det religiøse og et opgør mellem murermunkene og de almindelige murer, som ender med at der stiftes murerlaug og rettet til at murer tilfalder murerne og munkene er henvist til at fremsige bønner. I dag murers der efter andre teknikker, men der arbejdes aktivt på at de ældgamle teknikker ikke går i glemmebogen.

I dag arbejdes der med mange forskellige opgaver

I dag arbejder en murer med mange andre opgaver end at opfører kirker, selvom det sker som med blandt andet den smukke Grundtvig kirke i Nordvest. En murer arbejder i dag med opførelse af nye huse, renovering af gamle. De arbejder med facaderenovering og hvis et ældre hus skal renoveres med at murer gamle vægge op, så de står i vatter og derfor er langt nemmere at tapetere og male og det endelige resultat bliver langt smukkere. Du kan læse mere her https://www.cwnmur.dk/.

Det gælder også hvis et hus skal have et nyt køkken. Her starter man med at mure væggene op så de er i vatter, inden man sætter det nye køkken op. Det samme gør sig gældende med badeværelset. Her er det især vigtigt at vådrumsarealet er lavet korrekt med den rigtige hældning, så der ikke opstår vandskader senere. Det er også mureren der sætter fliser op.

Det er heller ikke ualmindeligt, at der lægges gulv på et gulv, der først har fået en tur af en murer.