Hvordan mennesket lærte at kontrollere elektricitet

18 november 2022 Anders Hansen

editorial

Mennesket har altid stræbt efter at udvikle sig og blive bedre. Dette gælder også, når det kommer til elektricitet. Mennesket lærte først at kontrollere ilden for mange tusinder af år siden, men det var først, da elektricitet blev opfundet, at man virkelig fik et væld af muligheder. I dag er vi helt afhængige af strømmene og kan ikke forestille os et liv uden el.

Men sådan har det ikke altid været. Før elektriciteten blev opfundet, måtte folk finde andre måder at få lys og strøm på. Lys og lamper blev brugt til belysning, mens vindmøller og vandhjul blev brugt til at generere strøm. Disse metoder var meget ineffektive og ofte farlige.

Det var først i slutningen af det 18. århundrede, at mennesket for alvor begyndte at forstå elektricitet, og hvordan den kunne udnyttes. I 1752 udførte Benjamin Franklin sit berømte drageeksperiment, som beviste, at lynnedslag var en form for elektricitet. Dette var et stort gennembrud og førte til yderligere eksperimenter fra andre videnskabsmænd.

elektriker København

I begyndelsen af det 19. århundrede blev elektricitet brugt til en række forskellige formål, f.eks. til at drive telegrafer og buelamper. Det var dog først i slutningen af det 19. århundrede, at elektricitet for alvor begyndte at blive brugt i stor skala. Det var takket være Thomas Edisons opfindelse af glødepæren i 1879. Dengang ville det være svært at finde en elektriker i København.

Fra da af er elektricitet blevet anvendt i stigende grad i alle aspekter af vores liv. Den har ændret den måde, vi lever, arbejder og leger på. I dag tager vi den for givet, men det er svært at forestille sig et liv uden den.

 

Hvad kan man bruge som erstatning for elektricitet? 

I den moderne verden er vi helt afhængige af elektricitet. Den driver vores hjem, vores arbejdspladser og vores underholdning. Vi bruger den til at tilberede vores mad, opvarme vores hjem og holde os forbundet med omverdenen.

Men hvad ville der ske, hvis der var en strømafbrydelse? Eller hvis vi helt løb tør for elektricitet?

Der er nogle ting, der kan bruges som erstatning for elektricitet. Stearinlys kan bruges til belysning, mens træ kan bruges til madlavning og opvarmning. Der findes også alternative energikilder som f.eks. sol- og vindenergi, som kan bruges til at generere elektricitet.

Uden elektricitet ville livet imidlertid være meget anderledes.