Gulvafslibning og efterbehandling – når trægulvet skal være kønt igen

21 april 2020 astrid_pedersen

Hvis du har valgt at lade dit gulv behandle med eksempelvis lud eller sæbe, har du sikkert foretaget det valg ud fra en æstetisk betragtning. Et sæbebehandlet gulv er utroligt smukt at beskue – og en sand fornøjelse at betræde.

Sæbe behandling er et populært valg blandt bolig ejere, som sætter pris på lyse toner i rummene. De hvidlige og ensartede sæbe behandlede gulve går rigtig fint i tråd med den indretnings trend, som foreskriver lette og luftige elementer, og som er karakteristisk for Danmark og resten af Skandinavien.

Hvorfor bliver mit gulv så hurtigt grimt at se på?

Desværre forholder det sig samtidig sådan, at sæbe behandlede gulve er helt utroligt sarte, og særdeles udsatte over for slitage. Dette skyldes, at der ved en sæbe behandling ikke føjes nogen forseglende beskyttelse til træværket på samme måde som ved lakering eller maling af dette.

Den eneste beskyttelse, et sæbebehandlet gulv nyder, er den hinde af fed sæbe, som dannes ved behandlingen. Denne hinde skal vedligeholdes gennem grundig og hyppig vask med sæbe spåner – ellers går den tabt. Når først den er forsvundet, kan den ikke genskabes. Og så er det, at gulvet begynder at suge såvel spildte væsker som støv og snavs til sig. Disse elementer indlejres i træværkets overflade, da de porøse fibre ikke længere er beskyttede.

Du får således et gulv, som er plettet og uensartet i overfladen. Og da fibrene i gulvets overflade tilmed er indtørrede, vil gulvet få en øget tendens til at danne splinter.

Hvordan bliver mit trægulv pænt igen?

Hvis du har lagt mærke til at dit gulv udviser oven for beskrevne symptomer, er der kun et at gøre. Og det er at kontakte din lokale gulvmand og få et tilbud på en gulvafslibning med tilhørende efterbehandling. Du kan læse mere på gulvkanonen.dk