Er dit trægulv begyndt at se trist og slidt ud? Synger det på sidste vers og har brug for nyt liv? Der er heldigvis en løsning, hvilket er en gulvafslibning. Det er også muligt at høvle gulvet, men det er sjældent nødvendigt, og det vil også slide mere på gulvet.

Når du sliber gulvet, vil der blive taget en millimeter af overfladen, hvilket er væsentlig mindre, end når du høvler det. Derefter vil du skulle efterbehandle gulvet, det kan være med lak, lud, olie eller sæbe afhængigt af dine behov og din gulvtype.

Hvornår trænger dit gulv til at blive slebet? 

Det er et rigtig godt spørgsmål. Hvis du har et lakkeret gulv, vil det ofte være, når lakken er slidt igennem. Ellers er det, når der begynder at være mange synlige ridser i gulvet. Det sker f.eks. hurtigere, hvis du har en stor hund eller børn. Hundeklør sætter spor i gulvet og skaber ridser og små børn taber ting, der laver mærker.

Når du har besluttet dig for at slibe gulvet, skal du beslutte, om du vil gøre det selv, eller hyre nogle til det. Hvis du er god med hænderne, kan det være en god udfordring, hvis du ikke er den største gør det selv type, er det nok bedst at hyre nogle.

Find den rette efterbehandling

Der er fordele og ulemper ved alle efterbehandlinger. Der er to ting, du skal vurdere dit valg ud fra: slidstyrke og udseende. Ludbehandling giver flotte lyse gulve, men her er det nødvendigt at bruge en anden efterbehandling også. Sæbebehandling giver et flot og naturligt look, men kræver ofte mere vedligeholdelse og rengøring. Oliebehandling gør gulvet noget mørkere, men holder til gengæld rigtig godt og kan tage mere slid. Til sidst er der en lakbehandling. Det er den mest slidstærke behandling, og den som er nemmest at rengøre, du skal til gengæld slibe hele gulvet ned, når efterbehandlingen bliver slidt.