En konditor er et andet ord for en bager

05 december 2019 admin

Når du besøger din lokale bager i Hjørring for lige at bruge det eksempel, så besøger du jo reelt set din konditor, som du er vant til at handle lækre og søde sager hos.

Men ofte refererer man jo til selve bagerbutikken, når man henviser til ens bager, for det kan jo være en deltidsansat, studine, person i jobaktivering med videre, som står bag disken til at servicere dig.

De er måske ikke uddannede til at bage selve bagværket og kan måske mest – i henhold til reglerne, og hvad man ellers aftaler på arbejdspladsen – klare “mindre” opgaver såsom at tage bagværket ud af ovnen, skærer brød til, samle bestillingerne i posen og tage imod penge.

Det er nemlig konditoren, som har uddannelsen bag sig til at kunne fremstille de ting, der skal sælges i butikken.

Nogle gange vælger konditoren så at stå bag disken inde i baglokalet, hvor vedkommende så laver de søde sager, mens ekspedienten tager sig af bestillingerne.

Andre gange møder konditoren tidligt ind og gør klar med det friske bagværk til de morgenfriske kunder, og så laver man noget løbende ved siden af, så det hele ikke står og bliver gammelt i løbet af dagen – det skal ikke ramme de sene kunder.

Men så vil man nemlig selv stå for det hele i butikken selv i form af at lave sagerne og servicere kunderne, og så nøjes man måske med at have rengøringsfolk tilknyttet – medmindre man da ikke også ligefrem gør det efter lukketid samt at ordne moms og afgifter.

Den slag ser man oftest i mindre bagervirksomheder i de mellemstore byer, for når man er ude i de større byer i Danmark, så ser man oftest kæder af den slags butikker, hvor der er en løbende strøm af kunder, som har mange bestillinger og forventer et stort udvalg.

Den slags kræver en del ansatte at klare!